Bezwaren Nationale-Nederlanden tegen indiening claim Wakkerpolis door rechter afgewezen

on juli 20, 2018 Wakkerpolis with 0 comments

UTRECHT – Belangenorganisatie Wakkerpolis is door de rechtbank Rotterdam in een vonnis van woensdag jl. ontvankelijk verklaard in de vordering van 3,2 mrd. die ze heeft ingesteld tegen verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN). Het betreft een schadeclaim wegens de verkoop van ca. 500.000 beleggingsverzekeringen (woekerpolissen) door Nationale-Nederlanden in de jaren 1990 – 2006. De kritiek van Nationale-Nederlanden op de organisatie van Wakkerpolis wordt door de rechtbank niet overgenomen.

“Dit vonnis is een cruciale stap naar compensatie voor de 500.000 mensen die in de jaren ’90, ’00 en ’10 beleggingsverzekeringen van NN kochten. Zij hebben een schade geleden van ca. 6.500 euro per polis en Wakkerpolis claimt dat bedrag voor hen bij Nationale-Nederlanden. Nationale-Nederlanden verzet zich enorm, maar na onze definitieve winst bij de Commissie van Beroep van het Kifid heeft Nationale-Nederlanden ook deze grote slag bij de rechtbank verloren“, aldus Adriaan de Gier, de topadvocaat die ook betrokken is bij andere grote dossiers, zoals de megaschikking van 1,3 mrd tussen Ageas en onder meer FortisEffect, die vorige week door het hof Amsterdam werd goedgekeurd. De overwinning bij het Kifid betreft een uitspraak van juni vorig jaar, waar Nationale-Nederlanden de door het Kifid geselecteerde proefprocedure tot in hoogste instantie van Wakkerpolis verloor.

Nationale-Nederlanden mag op 28 november 2018 haar inhoudelijke reactie op de vorderingen indienen bij de rechtbank.

Procedure
Wakkerpolis procedeert tegen Nationale-Nederlanden ten behoeve van alle 400.000 klanten die vanaf 1990 een beleggingsverzekering bij Nationale-Nederlanden hebben gesloten onder bijv. de naam ‘Flexibel Verzekerd Beleggen’. Ze vordert 3,2 mrd van Nationale-Nederlanden en is al in een aantal vonnissen al in het gelijk gesteld. Gemiddeld gaat het om terugbetaling van 6.500 euro per polis voor 500.000 polissen. 

Houders oude of afgewikkelde polissen
Volgens Wakkerpolis moet iedereen, maar met name polishouders van het eerste uur, zo snel mogelijk in actie komen door zich te melden bij Wakkerpolis. Dat geldt vooral polishouders van wie de polis al een tijdje terug afgewikkeld is. “Als mensen hun vordering niet heel snel aanmelden, kan hun claim vervallen en dan zullen ze niets meer krijgen. Stilzitten is gevaarlijk: zeker in dit dossier geldt ‘niets doen leidt tot niets krijgen’’, aldus Adriaan de Gier, advocaat en woordvoerder van Wakkerpolis.