Ook ASR moet van Kifid Eerste kosten uit beleggingsverzekering terugbetalen

on december 21, 2017 Wakkerpolis with 0 comments

UTRECHT – ASR is na jaren strijd door het Kifid veroordeeld tot terugbetaling van een groot deel van de kosten die ze klanten in rekening bracht bij haar beleggingsverzekeringen, waaronder de zogenaamde ‘Eerste kosten’. Deze definitieve uitspraak van het Kifid is een enorme versterking van de collectieve claim van belangenorganisatie Wakkerpolis tegen ASR. Op grond van de uitspraak kan iedereen die vanaf 1990 bij ASR of Stad Rotterdam een Waerdye beleggingsverzekering heeft gesloten die kosten nu terugclaimen. Per klant gaat het gemiddeld om EUR 6.000 en totaal om ruim 250.000 klanten.

Stad Rotterdam Waerdye
‘Dit is een geweldige afloop voor de klanten van ASR. De zaak heeft jaren gelopen en er is uitvoerig geprocedeerd. ASR heeft kosten noch moeiten gespaard om dit te voorkomen, maar heeft definitief verloren. Het gaat om zo’n 65% van alle berekende kosten’, aldus mr. Adriaan de Gier, advocaat van belangenorganisatie Wakkerpolis. De zaak is behandeld door claimexpert Martin van Rossum. ‘ASR kan deze uitspraak niet meer aanvechten. Op grond van de uitspraak kan iedereen die ooit een Waerdye beleggingsverzekering van ASR heeft gehad, via Wakkerpolis.nl aanspraak maken op terugbetaling.’

Kopie van veroordeling Nationale-Nederlanden
De uitspraak van de Commissie van Beroep is vrijwel een kopie van de veroordeling van Nationale-Nederlanden in juni jl. in een andere proefprocedure van Wakkerpolis. Ook in die zaak werd geoordeeld dat er ongeveer 45% aan kosten teveel was ingehouden, met name de Eerste kosten. De beroepsinstantie van het in dit soort geschillen gespecialiseerde Kifid trekt die lijn nu door naar deze andere grote verzekeraar.

Ook voor oude en afgewikkelde polissen
De uitspraak baat alle mensen die vanaf de jaren 80 hypotheken bij ASR hebben afgesloten, veelal nog in de periode dat de verzekeraar Stad Rotterdam heette. Het maakt niet uit of de polissen al afgelopen of uitbetaald zijn. Het gaat om alle 250.000 beleggingsverzekeringen. Maar haast is geboden: ‘Als mensen hun vordering niet heel snel aanmelden, kan hun claim vervallen en dan zullen ze niets meer krijgen. Stilzitten is gevaarlijk: zeker in dit dossier geldt ‘niets doen kan leiden tot niets krijgen’’, aldus De Gier.

Adequate (schade)vergoedingsregeling
Belangenorganisatie Wakkerpolis streeft ernaar om voor alle oude en huidige klanten van ASR tot een adequate collectieve (schade)vergoedingsregeling te komen, maar ASR weigert zo’n schikking tot nu toe categorisch.