Woede over ‘geheime schikkingen’ ASR-woekerpolis

on september 24, 2015 Wakkerpolis with 0 comments

Verzekeraar ASR heeft tientallen consumenten met een woekerpolis in het geheim veel meer compensatie betaald dan tienduizenden andere klanten met dezelfde giftige polis. De Consumentenbond is dat in het verkeerde keelgat geschoten.

Er is nu door de geheime schikkingen sprake van rechtsongelijkheid, zo constateren de Consumentenbond en claimorganisatie Wakkerpolis na inzage in enkele schikkingsvoorstellen. De Consumentenbond roept ASR op om álle gedupeerden redelijk te compenseren. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ,,ASR creëert met deze onderhandse schikkingen een grote rechtsongelijkheid. Dat is onacceptabel en we zullen ASR daarop aanspreken. Als het moet, stappen we naar de rechter.”

ASR blijkt in het geheim te hebben geschikt met gedupeerden die over hun woekerpolis hebben geklaagd bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Het gaat onder meer om klanten met een Waerdye levensverzekering. Deze klanten krijgen duizenden euro’s meer compensatie dan eerder aan andere gedupeerden is betaald op grond van de collectieve compensatieregeling, gebaseerd op de zogeheten Wabeke-norm.

,,Deze schikkingen bevestigen weer dat de Wabeke-regeling niet deugt en dat klanten recht hebben op veel meer compensatie”, aldus Combée. Eerder keerde verzekeraar Nationale-Nederlanden in het geheim aan enkele duizenden politieagenten meer compensatie uit dan ze op grond van de Wabeke-regeling zouden hebben gekregen. De Consumentenbond komt samen met Wakkerpolis reeds op voor gedupeerde klanten van deze verzekeraar.

Staatsbedrijf
ASR, het voormalige Fortis-concern, is sinds 2008 staatseigendom. Toen moest de overheid de verzekeraar van de ondergang redden. Combée: ,,Het is in dit geval dus de overheid die rechtsongelijkheid helpt creëren. We vinden dat de minister van Financiën daar een einde aan moet maken als ASR het zelf niet doet’.

Bron: Telegraaf