Staatsverzekeraar ASR sloot geheime deals over woekerpolissen

on september 24, 2015 Wakkerpolis with 0 comments

Staatsverzekeraar ASR heeft in het geheim schikkingen getroffen met woekerpolisklanten. Klanten kregen soms duizenden euro’s meer aangeboden dan anderen met dezelfde verzekeringen.

Het gaat om een paar honderd polishouders, volgens advocaat Adriaan de Gier van claimstichting Wakkerpolis. “Daarmee behandelt men de polishouders ongelijk. De schikking gaat over een paar honderd polissen, maar er zijn 200.000 soortgelijke verzekeringen verkocht. Er is geen reden voor onderscheid.”

In de geheime stiekeme schikkingsvoorstellen werd een geheimhoudingsclausule opgenomen, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Wie de geheime deal doorvertelt aan anderen, kan in grote problemen komen. “Klagen helpt dus. Net als de druk opvoeren bij de verzekeraars, mits de polishouder maar meewerkt aan geheimhouding. De schikkingen zijn veel hoger dan zoals die geregeld zijn in de Tegemoetkomingsregeling.”

Strikte geheimhouding gevraagd
De Consumentenbond zegt erachter gekomen te zijn nadat het een aantal schikkingsvoorstellen inzag. Het gaat onder meer om klanten met een zogeheten Waerdye-levensverzekering. Zij kregen duizenden euro’s meer compensatie. Rechtsbijstandverlener SRK begon  in 2012 met een proefprocedure met 60 klanten. De verzekeraar liet eerst weten niet te willen samen te werken, maar ging uiteindelijk overstag als een schikking ‘onder strikte geheimhouding’ tot stand zou komen.

ASR is niet de enige verzekeraar die geheime deals sluit en daardoor andere klanten benadeelt. Eerder berichte RTL Z over Nationale Nederlanden, die zeker honderden politieambtenaren een veel hogere compensatie gaf dan andere klanten een vergelijkbare beleggingsverzekering.

Bron: RTL-Z