NN schikte woekerzaak met politiebond

on april 15, 2015 Uncategorized with 0 comments

Nationale-Nederlanden heeft vier jaar geleden een schikking getroffen waardoor een groep politieambtenaren met een woekerpolis een relatief gunstige regeling aangeboden kreeg. De schikking, die tot nu toe geheim is gebleven, is onthuld door de Consumentenbond.

De schikking met een groep leden van de Nederlandse Politiebond is opmerkelijk. Schikkingen rond woekerpolissen komen vaker voor, maar dat gebeurt doorgaans alleen met individuen en niet met hele groepen.

Aanvullende munitie
‘Dit is voor ons aanvullende munitie’, aldus advocaat Adriaan de Gier, met wie de Consumentenbond samenwerkt rond woekerpolissen. ‘Blijkbaar vindt de verzekeraar dat hij schadeplichtig is.’ De bond bereidt momenteel een collectieve procedure voor tegen de verzekeraar om een hogere vergoeding los te peuteren voor de klanten met een woekerpolis.

Een woordvoerder van de politievakbond was dinsdag niet in de gelegenheid te reageren.

Volgens Nationale-Nederlanden is de schikking met de politiemensen een bijzonder geval. ‘Bij het afsluiten van deze polissen is een menselijke fout gemaakt, ook door iemand van ons’, zegt een woordvoerder van NN. Daarbij zijn prognoses over rendementen gegeven die niet verstrekt hadden mogen worden. ‘Dit is dus iets heel anders dan de compensatie voor te hoge kosten.’

Hoge kosten
Uit documenten die de Consumentenbond in handen heeft, blijkt dat een groep politieambtenaren een rendement van tussen de 15 en 20% op hun polis krijgt, bovenop de inleg. Bij veel klanten met een beleggingsverzekering, zoals woekerpolissen officieel heten, is de waarde van de polis lager dan de inleg. Dat komt door de beursontwikkelingen sinds begin deze eeuw en door de hoge kosten, waaraan de polissen hun bijnaam te danken hebben.

De betrokken agenten hadden via hun werkgever een spaarloonregeling lopen via een beleggingspolis van de verzekeraar.

‘Ziet er goed uit’
De Gier zegt dat de regeling van de politiebond er ‘op het eerste gezicht goed uit ziet’, al vindt hij het te vroeg om te zeggen of dit een ideale schikking is voor alle NN-klanten. De Gier heeft de verzekeraar in een brief om opheldering gevraagd.

Woensdag praat de Tweede Kamer over de woekerpolissen. Het gaat vooral over de vraag welke bevoegdheden toezichthouder AFM moet krijgen in dit dossier.

FD, Cor de Horde