Belangrijke overwinning voor gedupeerden in proefproces woekerpolissen

on januari 28, 2016 Wakkerpolis with 0 comments

Wakkerpolis roept verzekerden Achmea (Centraal Beheer), NN en ASR op zich te melden voor vaststelling schadevergoeding.

UTRECHT – Voor gedupeerden met een woekerpolis van Achmea (Centraal Beheer), NN en ASR is vandaag een belangrijke overwinning geboekt in de woekerpolisaffaire. In een proefproces dat wordt begeleid door belangenorganisatie Wakkerpolis heeft de Commissie van Beroep van Kifid verzekeraar Achmea veroordeeld tot een schadevergoeding van bijna EUR 20.000,-.

Achmea heeft haar klant volgens Kifid niet voldoende geïnformeerd over de hoogte van de overlijdensrisicopremies en het zogenoemde hefboomeffect. De door verzekeraars in 2008 opgestelde Tegemoetkomingsregeling vindt het Kifid onvoldoende. De klant in deze proefprocedure kreeg daaruit EUR 2.000,-, maar het Kifid vindt dat dat ca. tien keer zoveel moet zijn.

Richtinggevende uitspraak
De uitspraak is gedaan door de Commissie van Beroep van het Kifid en is dus definitief. De norm die het Kifid neerlegt in de uitspraak is één op één toepasbaar op alle beleggingsverzekeringen van Achmea, NN en ASR (Waerdye) die verband houden met een hypotheek of pensioenvoorziening. De schade voor de verzekeraars alleen al in verband met dit hefboomeffect begroot Wakkerpolis op minstens 4 miljard euro.

‘De volhouder wint, dat is wel duidelijk’, aldus advocaat Adriaan de Gier van Wakkerpolis. De Gier: ‘Het Kifid heeft hard uitgehaald naar Achmea en de norm die ze neerlegt is richtinggevend voor alle hypotheek- en pensioenpolissen met een hoge overlijdensrisico-verzekering. Dat zijn er volgens onze schattingen ca. 500.000, met een gemiddelde schade per polis van ca. EUR 8.000 – 10.000.’

Ook voor polissen die al afgelopen zijn
Volgens De Gier maakt het geen verschil of de polis al is beëindigd of dat ze nog loopt. Iedereen kan aanspraak maken op deze vergoeding.

Melden
Wakkerpolis roept consumenten met een hypotheek- of pensioenpolis van Achmea (Centraal Beheer), NN en ASR (Waerdye) op om zich te melden op www.wakkerpolis.nl. Advocaat Adriaan de Gier: “Afwachten tot er spontaan wat wordt uitbetaald werkt niet bij verzekeraars. Iedereen moet ook zelf iets doen om zijn schade vergoed te krijgen. Men moet zich melden, anders komt het niet goed”.