Geheime schikking woekerpolissen politie

on april 14, 2015 Wakkerpolis with 0 comments

Zeker 350 agenten met een woekerpolis van verzekeraar Nationale Nederlanden hebben een veel hogere compensatie gekregen dan de rest van de klanten van Nationale Nederlanden. Dat blijkt uit onderzoek van claimorganisatie Wakkerpolis en de Consumentenbond.

Volgens beide partijen heeft Nationale Nederlanden in 2011 een geheime schikking getroffen met de Nederlandse Politiebond. De agenten met een woekerpolis kregen daardoor een uitkering die bestond uit ongeveer 116 procent van het door hen ingelegde bedrag. Dat komt neer op soms duizenden euro’s, vele malen hoger dan een reguliere compensatie.

Rechtsongelijkheid
“Agenten hebben door deze regeling dus zelfs rendement geboekt op hun polis. Oneerlijk tegenover alle andere klanten van de verzekeraar”, zegt Adriaan de Gier, advocaat van Wakkerpolis. De regeling is destijds niet openbaar gemaakt, ook niet aan de overige 500.000 klanten van Nationale Nederlanden met een woekerpolis.

“Honderdduizenden consumenten zijn afgescheept met geen of schamele compensatie. Een groep ambtenaren krijgen zo achter de rug van de rest van de klanten om echter wel waar ze recht op hebben. Nationale Nederlanden creëert zo een enorme rechtsongelijkheid”, zegt Bart Combee, directeur van de Consumentenbond.

‘Bijzondere omstandigheid’
Nationale Nederlanden beaamt het bestaan van een aparte regeling. Een woordvoerder: “Het klopt dat er indertijd een schikking is getroffen met de Politiebond. De regeling voor deze polissen hield verband met de bijzondere omstandigheid, dat een medewerker van Nationale Nederlanden, samen met de betrokken tussenpersoon, productinformatie had verschaft waarin ongelukkige uitspraken zijn gedaan over te verwachten rendement en eindopbrengst. Dit is echter een incident ten aanzien van een specifiek arrangement voor bepaalde politiekorpsen geweest. Bij de reguliere beleggingsverzekeringen van Nationale Nederlanden zijn deze aspecten niet aan de orde.”

Woekerpolissen zijn beleggingsproducten waarbij een flink deel van de inleg opgaat aan kosten. Beleggers leggen dus veel minder in dan hen is voorgespiegeld. In de jaren 90 tot begin deze eeuw zijn 6,5 miljoen woekerpolissen verkocht, waarvan 500.000 door Nationale Nederlanden. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de woekerpolisaffaire.

Bron: NOS