on september 17, 2013 Wakkerpolis with 0 comments

Best een interessant experiment: hoe zorg je ervoor dat het angstzweet door de bilnaad van een verzekeraar gutst? Wel, heel moeilijk bleek het bij Nationale Nederlanden in ieder geval niet te zijn.

De mediagevoelige advocaat Adriaan de Gier diende namens een zelfbenoemde NN-gedupeerde een klacht in bij het Kifid. Wat staat voor Klachteninstituut Financiele Dienstverleners, waar De Gier derhalve precies op de goede plek was. De klacht: Nationale Nederlanden zou geen informatie hebben gegeven over de inhouding van ‘eerste kosten’ bij een beleggingsverzekering en daarmee zo’n 700.000 klanten hebben gedupeerd.

Nationale Nederlanden ontkent niet eens dat hun gebrekkige informatievoorziening volgens de huidige regels niet meer is toegestaan. Het hoopt wel dat het Europese Hof van Justitie de regels die destijds golden, ruim interpreteert. Wat erop zou neerkomen dat het Hof dit op basis van de ‘open en/of ongeschreven regels van het Nederlandse recht, zoals (…) redelijkheid en billijkheid’ (hele uitspraak hier) helemaal prima vindt. (Natuurlijk niet, de wet is niet voor niets aangepast.) Op voorhand zagen we het Kifid ervoor aan mee te gaan in de eis van Nationale Nederlanden. Kifid blijft per slot van rekening een speelbal van financiële instellingen.

Maar het Kifid toont ballen, werkt niet mee aan de onzin van NN en zet onverstoorbaar zijn onderzoek voort. Ouch. We zeggen niet dat de verzekeraar alvast 2,5 miljard mag reserveren, er ligt namelijk nog geen uitspraak.

We zeggen wel dat Nationale Nederlanden er verstandig aan doet zo snel mogelijk het Kifid op smerige wijze in diskrediet te brengen. Zo bijvoorbeeld. Heel veel meer manieren waarop een peperduur vonnis kan worden voorkomen, zijn er niet.

Bron: Das Kapital